måndag 25 april 2011

Stoppa utförsäkringarna!

Idag har en person med sjukpenning 364 dagar på sig att bli frisk, om du inte är så pass sjuk att du vårdas på sjukhus eller skulle riskera att allvarligt försämras i din sjukdom om du sökte dig till arbetsmarknaden igen. Då kan du få sjukpenningen förlängd till 550 dagar. Dock, var det enligt Sveriges radio endast 1300 personer av de 42000 som utförsäkrades som fick förlängd sjukpenning. Att man kan sätta en tidsbegränsning, som gäller alla sjuka är för mig helt absurt. Att tro, att man genom en sådan stupstock kan få människor att börja jobba snabbare, är nästan ännu mer absurt. Speciellt när man har i åtanke att den stora majoriteten av de utförsäkrade inte får något arbete. Av de som utförsäkrades under det första halvåret med ändrade regler fick endast 0.8% ett nytt jobb på den öppna arbetsmarknaden enligt en rapport gjord av försäkringskassan och arbetsförmedlingen. Räknar man med de som fått ett arbete med någon form av stöd är siffran istället 7%. Omkring 2000 personer står dessutom helt utan stöd, när arbetsförmedlingen har bedömt att de är för sjuka för att arbeta medan försäkringskassan hävdar att de har arbetsförmåga.

När någon blir utförsäkrad blir den personen i många fall hänvisad till socialbidrag. Sjuka människor ska alltså leva på existensminimun i dagens Sverige, ett Sverige där man så ofta skryter om att man har en av de bästa ekonomierna i Europa. En människa blir knappast friskare av att få sin ekonomi kraftigt försämrad. När man är sjuk ska man inte behöva oroa sig för att få pengarna att räcka. Man ska ha möjlighet att koncentrera sig på rehabilitering och vård.

Över hela Sverige dyker historierna som berättar om effekterna av utförsäkringarna. Det berättas om en gymnasieelev som får jobba för att försörja sin utförsäkrade mamma, om en man med svårartad cancer som visserligen blev berättigad till sjukpenning, men sjukpenningen var fastslagen till 0 kr och om cancersjuka som väljer bort att köpa mediciner för att klara hyran. När dessutom 108 läkare går ut och säger att sjukförsäkringslagen är direkt skadlig för deras patienter så undrar man hur man som medlem i dagens regering klarar av att rättfärdiga det här inför sig själv. Ett sådant här system får aldrig vara accepterat. Det måste ske en förändring och det snart.

Källa rapporten av FK och AF

/Saga

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar